Skoči na sadržaj

Akreditovane tri nove specijalizovane obuke posrednika

Institut za medijaciju pregovaranje i javne politike 21.06.2021. godine dobio je saglasnost i dozvolu za sprovođenje od resornog ministarstva na programe specijalizovane obuke za posrednike:

  1. Posredovanje u sporovima iz oblasti stečajnog prava
  2. Posredovanje u krivičnom postupku i posredovanje u postupku gde su maloletnici učinioci krivičnih dela
  3. Posredovanje u radnim sporovima 

Stručno usavršavanje posrednika za rešavanje sporova iz oblasti stečajnog prava prilika je za sticanje znanja i osposobljavanje za razumevanje propisa iz oblasti stečajnog prava (npr. Zakon o stečaju, Zakon o privrednim društvima, Zakon o obliacionim odnosima, Zakon o hipoteci itd. ), kao i prepoznavnje slučajeva iz kojih mogu nastati sporovi u oblasti stečajnog prava i prednosti medijacije u stečajnom postupku. Takođe, polaznici se upoznaju sa radom i ulogom stečajnog upravnika i stečajnog sudije u postupku stečaja, usvajaju potrebne veštine i znanja za samostalno posredovanje u sporovima iz oblasti stečajnog prava i sastavljanje pravno usklađenog sporazuma.

Cilj obuke „Posredovanje u krivičnom postupku i posredovanje u postupku gde su maloletnici učinioci krivičnih dela“ je stručno usavršavanje posrednika za rešavanje sporova iz oblasti krivičnog prava i oblasti prava koji se odnosi na maloletne učinioce krivičnog dela. Obuka omogućava sticanje znanja i osposobljavanje za razumevanje krivičnog zakonodavstva u delovima koji se odnose na posredovanje  (npr. Krivični zakonik, Zakonik o krivičnom postupku i Zakon o maloletnim učiniocima krivičnih dela i krivično pravnoj zaštiti maloletnih lica), kao i prepoznavnje slučajeva iz kojih mogu nastati sporovi u oblasti krivičnog prava i oblasti prava koji se odnosi na maloletne učinioce krivičnog dela.

 Usavršavanje posrednika za rešavanje radnih sporova podrazumeva sticanje znanja i osposobljavanje za razumevanje propisa iz oblasti radnih odnosa (npr. Zakon o radu, Zakon o agencijskom zapošljavanju, Zakon o volontiranju, Zakon o mirnom rešavanju sporova, Zakon o sprečavanju zlostavljanja na radu, itd.), odnosno prepoznavnje slučajeva iz kojih mogu nastati sporovi u oblasti radnih odnosa. Takođe, polaznici se upoznaju sa radom Agencije za mirno rešavanje sporova, kao i uporednom praksom u oblasti mirnog rešavanja radnih sporova. 

Osnovni cilj svake specijalizovane obuke jeste usvajanje potrebnih veština i znanja za samostalno posredovanje u napred pomenutim sporovima.

Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare