Skoči na sadržaj

Aktuelno

Budućnost je u medijaciji: Zašto je ovo zanimanje nezaobilazno u vreme promena?

Budućnost je u medijaciji: Zašto je ovo zanimanje nezaobilazno u vreme promena?

U današnjem svetu suočeni smo s’ mnogobrojnim izazovima, zanimanje medijatora sve više dobija na značaju. Medijacija je postala ključni alat za rešavanje sukoba u izgradnji kulture mira.

U ovom blogu istražujemo razloge zašto je medijacija zanimanje budućnosti i zašto biste trebali razmotriti mogućnost da postanete licencirani medijator.

Ko moze postati/biti medijator

Ko može postati medijator? Otkrijte kako da postanete uspešan posrednik!

Medijator je kao dobar diplomata koji uspešno pregovara između sukobljenih strana, kao James Bond u svetu pregovora. 

Bez obzira da li ste advokat, pravnik, menadžer ili imate bilo koju drugu ulogu u privrednom društvu, medijacija je veština koja vam može biti od velike koristi u prevenciji i rešavanju sporova u privredi.

Ako želite da saznate kako postati uspešan medijator, onda ste na pravom mestu! U ovom članku, istražićemo ko može biti medijator, šta su prednosti obuka za medijatore, gde rade medijatori, tarifa medijatora i kako možete postati deo ovog dinamičnog i izazovnog polja medijacije.

Osnovna obuka medijatora - Majska grupa 2023. godine

Nova grupa Osnovne obuke za medijatore

Otvorene su prijave za novu majsku grupu Osnovne obuke medijatora. Obuka će se održati od 15. do 19. maja 2023. godine u prepodnevnom i poslepodnevnom terminu. Za oba termina, moguće je birati, da li želite da ih pohađate uživo u prostorijama Instituta za medijaciju, pregovaranje i javne politike u Novom Sadu ili onlajn putem „Zoom“ platforme.

Istraživanje položaja i potreba mladih za potrebe lokalnog akcionog plana

Istraživanje o položaju i potrebama mladih

U toku 2022. godine, Institut za medijaciju, pregovaranje i javne politike, sporveo je istraživanje čiji cilj je ispitivanje stavova i navika u ponašanju mladih osoba (starosti od 15 do 30 godina) sa teritorije Grada Novog Sada, a za porebe procene indikatora od značaja za kreiranje Lokalnog akcionog plana politike za mlade Grada Novog Sada za period od 2023. do 2025. godine.

Zove vas prekršajni sud? Ko je pokrenuo postupak i ko vas goni?

Zove vas prekršajni sud? Ko je pokrenuo postupak i ko vas goni?

Građani i građanke su u četvrtak, 16. marta 2023. godine u terminu od 15:30 – 17:00 časova bili u mogućnosti da čuju izlaganja i postave pitanja sagovornicima na temu: „Zove vas prekršajni sud? Ko je pokrenuo postupak i ko vas goni?“. Događaj je emitovan uživo na Facebook stranici Otvorenih vrata pravosuđa.

Omladinska politika

Omladinska politika – usklađivanje zakona

Uspostavljanje mehanizama, te zakonodanog i institucionalnog okvira za unapređenje društvenog položaja mladih i stvaranje uslova za ostvarivanje potreba i interesa mladih u svim oblastima koje su od intaresa za mlade bilo je kruna zagovaranja mladih koje je počelo još od 2006. i 2007. godine, kada je i uspostavljeno prvo ministarstvo u čijem nazivu i resoru je bila omladina.

Institut za medijaciju

Četiri godine uspeha, postaju tradicija, garancija i kvalitet

Institut za medijaciju, pregovaranje i javne politike sprovodi Osnovnu obuku posrednika u rešavanju sporova (medijatora) i druge, specijalizovane obuke za medijatore od 2019. godine. Prilikom sprovođenja obuka vodimo se principima odgovornosti, profesionalnosti, kompetentnosti, kao i sigurnosti naših polaznika (pre svega u kvalitet), te vrednostima organizacije koje smo definisali kao naše osnovne, ali i kao viziju – „Poverenje. Pomirenje. Razvoj.“ Od stupanja na snagu Zakona o posredovanju u rešavanju sporova pre osam godina posredovanje (medijacija) je prošla… Pročitaj više »Četiri godine uspeha, postaju tradicija, garancija i kvalitet

Posredovanje: 5 pravila za uspeh

Posredovanje: 5 pravila za uspeh

Medijacija se sve češće koristi u praksi kao alternativni oblik rešavanja sporova.Proces uključuje medijatora – treću, neutralnu stranu koja pomaže stranama u sporu da postignu prihvatljivo rešenje. Ali šta je potrebno da bi proces posredovanja bio uspešan?

Integrativna medijacija - Publikacija

Integrativna medijacija

U izdanju Instituta za medijaciju, pregovaranje i javne politike, objaveljena je publikacija, autora Milana Krilovića, pod nazivom INTEGRATIVNA MEDIJACIJA – Osnaživanje tolerancije i poverenja među pripadnicima nacionalnih manjina u lokalnoj zajednici. Publikacija predstavlja zaključke okruglog stola održanog 02.02. 2022. godine u Novom Sadu, u hotelu Pupin, u organizaciji Instituta za medijaciju, pregovaranje i javne politike i Evropskog kongresa Ukrajinaca. Cilj okruglog stola bio je promovisanje rešavanja sukoba među pripadnicima različitih etničkih grupa… Pročitaj više »Integrativna medijacija

Komunikacija

Komunikacija

Pravilna komunikacija se sastoji od pravilnog razumevanja poruke. Zadatak na prvi pogled veoma lak, pa ipak, dolazi do sukoba. Zašto je to tako? Ovu temu rasvetljava psiholog Fridman Šulc fon Tuman u knjizi: “Kako razgovaramo; problemi i rešenja”. procesi KOMUNIKACIJE Osnovni proces međuljudske komunikacije odvija se na relaciji pošiljalac – primalac. Pošiljalac je osoba koja želi nešto da saopšti. Njegovo saopštenje naziva se porukom. Primalac je osoba kojoj je ta… Pročitaj više »Komunikacija