Skoči na sadržaj

OSNOVANA JE MREŽA “SKENER PODRŠKE”

Besplatna pravna pomoć

Besplatna pravna pomoć i korisnici iste susreću se sa različitim preprekama što je izazvalo potrebu za osnivanjem Mreže za unapređenje i praćenje usluga besplatne pravne pomoći i podrške na lokalnom nivou „SKENER PODRŠKE“.

“Skener podrške” je osnovan od strane Instituta za medijaciju, pregovaranje i javne politike, udruženja građana “Medijatori Kruševca”, udruženja građana “IBINAM” i Medijator Magazina.

Ideja Mreže za unapređenje i praćenje usluga besplatne pravne pomoći i podrške na lokalnom nivou “Skener podrške” jeste da predstavlja mehanizam koji za cilj ima:

  • praćenje primene zakonskih, podzakonskih i drugih akata koji uređuju oblast pružanja besplatne pravne pomoći i podrške na lokalnom nivou;

  • informisanje javnosti o dostupnosti besplatne pravne pomoći i podrške;

  • direktno uključivanje građana u proces zagovaranja šire primene usluge;

  • zagovaranje lokalnih strategija za unapređenje usluge besplatne pravne pomoći i podrške;

Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći je trenu na snazi, ali neke jedinice lokalne samouprave i dalje nisu uspostavile svoje sisteme za pružanje besplatne pravne pomoći i podrške i nisu opredelile sredstva za pružaoce usluga. Pravnicima u jedinicama lokalne samouprave trenutnom zakonskom formulacijom ostavljaju se preširoka ovlaščenja u proceni kome se može pružiti besplatna pravna pomoć, pošto ista neće biti omogućena ukoliko je očigledno da ne postoji šansa da stranka uspe u sporu. Na taj način, otvara se prostor za potencijalne zloupotrebe i greške.

Problem u primeni zakona uočen je i prilikom upućivanja građana na udruženja od strane jedinica lokalne samouprave, koje to neretko čine usmenim putem. Građanima je pristup usluzi, a time i pristup pravdi, otežan i ograničen, dok su udruženja građana koja imaju višegodišnje iskustvo i odgovarajuću kadrovsku i organizacionu infrastrukturu za pružanje usluge onemogućena da to čine kao ranije. Ne postoje standardi komunikacije između velikog broja ovlašćenih pružaoca usluge i lokalne zajednice.

Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare