Skoči na sadržaj

Budućnost medijacije u Srbiji?

Broj sporova koje građani rešavaju sporazumno trebalo bi značajno da poraste sledeće godine, a plan Srbije je da se vremenom svaki deseti postupak reši medijacijom. Da ove brojke nisu male pokazuje podatak da se godišnje pokrene više od 230.000 sporova, pišu Novosti. Vetar u leđa „sporazumnom rešavanju nesporazuma“ daće Konvencija UN koju je Srbija potpisala u Singapuru ove godine, kao i izmene Zakona o posredovanju u rešavanju sporova, čija izrada je u toku. Izmenama se predviđa sistem podsticaja za primenu medijacije, koji će zaokružiti reformu sa početka ove godine. Stranke su od januara oslobođene plaćanja sudskih taksi ukoliko sporazumno reše spor do zaključenja prvog ročišta za glavnu raspravu, objašnjava Ivana Ninčić iz Ministarstva pravde. Takođe, biće unapređeni uslovi za sticanje svojstva medijatora, pooštreni kriterijumi za obuku, kao i sistem provere znanja i veština.

U našoj zemlji postoji oko 1.000 medijatora. Njima su „pokrivena“ područja svih apelacionih sudova, ali ne i svaki grad. Medijacijom mogu da se bave i sudije, u okviru suda i van radnog vremena, a osim njih, posrednici su najčešće advokati, diplomirani pravnici, psiholozi i ekonomisti. U prvoj polovini 2019. vođeno je skoro 400 medijacija, od čega je oko 300 sporazumno rešeno. U protekle dve godine bilo je po 600 posredovanja godišnje, što je duplo više nego ranije. Ipak, brojke i dalje nisu optimalne. Na primer, u Americi je procenat medijacija u odnosu na parnice 98 prema dva odsto. Upotrebom medijacije građani i privreda imaju brži pristup pravdi i smanjuju se troškovi. Dosadašnja praksa pokazala je da je, za razliku od parnica, koje traju od jedne godine do nekoliko godina, 65 odsto medijacija rešeno u roku od mesec dana, i još trećina u roku do tri meseca. To najbolje govori o uspešnosti ove metode, kaže Ninčić i dodaje da građani i privredna društva time štede novac jer ne plaćaju takse na tužbe, žalbe, presude.

Jedini trošak u postupku medijacije jeste isplata medijatora i eventualno advokata. Naknade medijatora višestruko su niže od troškova postupka pred sudom. Dogovaraju se neposredno sa njim, a u skladu sa preporučenom tarifom Ministarstva pravde.

Dosad postignuti sporazumi nisu imali snagu izvršne isprave na međunarodnom nivou, pa su privredna društva iz Srbije koja postignu sporazum sa društvima, na primer iz Amerike, morala prvo da prolaze kroz parnicu u SAD. Konvencija će zaživeti ukoliko je bar tri zemlje ratifikuju u roku od šest meseci. Nakon njenog stupanja na snagu, naše firme moći će direktno da izvrše postignute sporazume sa firmama u svim državama koje su ratifikovale konvenciju, bez dodatnih parnica.

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 5.0px 0.0px; font: 12.0px ‘Times New Roman’; color: #424242}
Izvor: Novosti

Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare