Skoči na sadržaj

Debata o unapređenju zakonskog okvira e-trgovine u Bosni i Hercegovini i regionalna iskustva rešavanja prekograničnih sporova

Debata o unapređenju zakonskog okvira e-trgovine

U periodu od 23. do 24. juna 2023. godine u Doboju (Bosna I Hercegovina) Udruženje medijatora Jugoistočne Evrope, čija je Institut za medijaciju, pregovaranje i javne politike organizacija članica, učestvovala je na sastanku Radne grupe na temu „Debata o unapređenju zakonskog okvira e-trgovine u Bosni i Hercegovini i regionalna iskustva rešavanja prekograničnih sporova“.

Na marginama ovog sastanka Radne grupe, Udruženje medijatora Jugoistočne Evrope organizovalo je i svoj drugi redovni sastanak ove godine. 

Nakon završetka svog drugog redovnog sastanka predstavnici Udruženja medijatora Jugoistočne Evrope, prisustvovali su sastanku Radne grupe „Debata o unapređenju zakonskog okvira e-trgovine u Bosni i Hercegovini i regionalna iskustva rešavanja prekograničnih sporova“, a nakon toga pristupili potpisivanju Sporazuma o saradnji i principima rada, čiji potpisnici su bili svi prisutni akteri.

Sastanak se realizuje u okviru projekta „Doprinos udruženja potrošača u zaštiti prava potrošača i BiH u skladu s pravilima EU o e – trgovini“, čiju realizaciju implementiraju nevladine organizacije UG „ToPeeR“ iz Doboja i Udruženje „DON“ iz Prijedora a finansira Evropska unija u Bosni i Hercegovini sa ciljem poboljšanja postojeće pravne regulative, okvira i mehanizama u skladu sa pravima potrošača EU. 

Preporuke i predlozi unapređenja zakonske regulative u oblasti e-trgovine su rezultat dvogodišnjeg rada radnih grupa u okviru Projekta. U kreiranju preporuka su učestvovali predstavnici udruženja za zaštitu potrošača BiH, predstavnici institucija – nosilaca zaštite potrošača u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača. Osnovni cilj preporuka jeste da doprinesu otklanjanju nedostataka i nejasno regulisanih propisa u ovom području te konkretnih poboljšanja zakonskog okvira na svim nivoima odlučivanja.

Imajući u vidu da e-trgovina nije uvek poslovanje unutar granica BiH već je neophodno prilagođavanje ili informisanje potrošača o modelima i pravilima zaštite potrošača i u međunarodnim potrošačkim sporovima.

Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare