Skoči na sadržaj

Uloga građana u kreiranju javnih politika

Uloga građana u kreiranju javnih politika

Javne politike predstavljaju tekovinu modernog društva u kojem građani nisu pasivni izvršioci naredbi vlasti, već aktivni učesnici u kreiranju politike. 

Proces kreiranja javnih politika je proces saradnje između države i građana, u kojem država (vlada) zbog svojih institucionalnih kapaciteta i prerogativa vlasti preuzima ulogu nosioca javnih politika. 

Uloga javnih politika je rešavanje postojećih društvenih problema.  

U cilju alarmiranja vlasti o postojanju određenog društvenog problema, pojedincu i/ili organizaciji stoje na raspolaganju različiti mehanizmi.  

U okviru zakonskih ovlašćenja građani mogu da podnose peticije, u pisanom ili elektronskom obliku, a takođe imaju pravo na organizovanje mirnih protesta, okupljanja, podnošenja predloga, pritužbi i predstavki. 

Građani mogu da uzmu učešće i u procesu kreiranja javnih politika čiji je inicijator vlada. 

U tu svrhu, mogu da se uključe u javne rasprave, savetodavne odbore, da učestvuju u anketama, intervjuima, kao i da deluju u okviru udruženja.  

Kako bi podstakla demokratizaciju procesa kreiranja javnih politika, Vlada je odlukom od 17. juna 2021. godine pokrenula Portal e-konsultacije putem kojeg građani mogu da prate sve faze izrade propisa, kao i da učestvuju u njegovoj izradi. 

Građanima je na raspolaganju i formular na sajtu Republičkog sekretarijata za javne politike Vlade Republike Srbije, čijim popunjavanjem mogu da predlože inicijativu za izmenu već usvojenih propisa ili usvajanje novih. 

Takođe, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave na svom sajtu redovno objavljuje javne pozive za učešće u javnim raspravama i konsultacijama.  

Učestvovanje pojedinaca i organizacija u procesu kreiranja javnih politika doprinosi dubljem razumevanju zahteva zajednice, a samim tim i izradi svrishodnih zakonskih akata.

Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare