Skoči na sadržaj

Engleska: Vaučer za posredovanje u iznosu od 500 funti

Dosadašnji rezultati primene Zakona o posredovanju u rešavanju sporova (“Sl. glasnik RS”, br. 55/2014) nisu još uvek zadovoljavajući, imajući u vidu zanemarljiv broj medijacija naspram parničnih postupaka, pored izuzetnih rezultata postignutih naročitim angažovanjem pojedinih sudova i medijatora.

Radna grupa koja je osnovana sa zadatkom da izradi radni tekst izmena i dopuna predmetnog Zakona kao i da izradi predlog strateškog okvira za održivi razvoj medijacije, između ostalog, predlaže noveliranje u domenu standarda i kvalifikacija za medijatore, centrara za medijaciju i pružaoca obuka za medijaciju, preciziranje položaja sudija u postupku medijacije, izvršnost klauzula o rešavanju sporova putem medijacije kao i sporazuma postignutih u medijaciji, te podsticaje i druge mehanizme putem kojih bi se postepeno povećao broj medijacija.

U smislu podsticaja i mehanizama za povećanje broja medijacija odličan primer je Velika Britanija. Naime, parovi koji su u postupcima razvoda braka dobiće neoporezivi vaučer u iznosu od 500,00 funti (oko 67.000,00 dinara) za posredovanje, a u nastojanju Vlade Velike Britanije da umanji pritisak na sudove nakon pandemije Covid-19.

Program je namenjen omogućavanju parovima da se sporazumno dogovore oko podele imovine, izdržavanja dece i ostalih spornih pitanja, bez odlaska na sud.

Ministarstvo pravde Engleske izdvojilo je budžet od milion funti kako bi se omogućilo da do 2.000 parova iskoriste Program. Prilikom prijave na program neće biti propisani kriterijum, već će se vaučeri dodeljivati po principu – trenutka prijave do utroška sredstava („ko se prvi javi”).

Resorni ministar je prilikom promocije Programa izjavio: „Posredovanje je često brži, jeftiniji i manje stresan način rešavanja sporova, koji pomaže razdvojenim parovima da postignu prijateljske sporazume bez nepotrebnog i često okrutnog sudskog postupka. Naš novi program otvoriće blagodati ovih usluga još većem broju porodica – štedeći ih stresa, dugih parničnih postupaka, istovremeno pomažući u smanjenju pritiska na porodične sudove dok se oporavljamo od pandemije.“

Milan Krilović

dipl. pravnik i medijator
Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare