Skoči na sadržaj

INTEGRATIVNA MEDIJACIJA U LOKALNOJ ZAJEDNICI – OKRUGLI STO

Integrativna medijacija

Integrativna medijacija u lokalnoj zajednici je Okrugli sto održan u Novom Sadu 02.02.2022. godine. Ovaj okrugli sto je predprojektna aktivnost koja za cilj ima utvrđivanje potreba i interesa pripadnika nacionalnih zajednica i drugih zainteresovanih strana kao osnove za nastavak projekta „Integrativna medijacija i osnaživanje tolerancije i poverenja pripadnika nacionalnih manjina u lokalnoj zajednici“.

Pozdravnu reč održali su Milan Krilović, zastupnik Instituta za medijaciju, pregovaranje i javne politike, Miroslav Hočak, potpredsednik Evropskog Kongresa Ukrajinaca, Gordana Čomić, ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Republike Srbije, kao i Milinka Hrćan pomoćnica pokrajinskog sekretara za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice.

Razlika između razgovora i dijaloga, jeste u tome da u razgovoru učestvuju svi koji se jedni drugima dopadaju, dok dijalog podrazumeva jedini prostor da svi neistomišljenici sede u jednoj sobi i da na ovaj način, poput okruglog stola prisustvuju dijalogu. U našem društvu je postalo intelektualno otmeno birati i tražiti dijalog. Nacionalne manjine ulažu mnogo u dijalog, ulažu mnogo više znanja i truda da bi se dijalog ostvario i bio prepoznat. Dijalog umanjuje netrpeljivost, mržnju, kao i nedemokratski pristup ka nacionalnim manjinama. Stupanje u dijalog sa nacionalnim manjinama: Mi to zovemo, lično, trougao koji sadrži tablirane nacionalne manjine, nove nacionalne manjine bez ružne konotacija, kao i nedostatak kulture ophođenja koja se vidi kroz otvorenu mržnju prema nacionalnim manjinama, zaključila je ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Republike Srbije Gordana Čomić, prilikom obraćanja prisutnima.

Projekat će se razvijati u zemljama Centralne i Istočne Evrope, u prvoj fazi fokus je na Srbiji, dok se u drugoj fazi planira proširenje projekta na druge države. Integrativna medijacija je važan alat kako bi se povratilo poverenje nacionalnih zajednica u državu i kako bi se obnovila socijalna kohezija.

Cilj projekta je rešavanje sukoba pojedinaca i grupa unutar lokalne multietničke sredine, a na osnovama konstruktivnog dijaloga i zajedničkog interesa rešavanja problema, putem integrativne i vršnjačke medijacije.

Specifični ciljevi projekta su: 

  • Uspostavljanje dugoročnog ili trajnog mehanizma za rešavanje sukoba unutar multietničke lokalne zajednice;
  • Kreiranje održivih alata za informisanje članova lokalne zajednice o integrativnoj medijaciji u lokalnoj zajednici;
  • Unapređenje nastavnog sistema u relevantnim institucijama.
  • Uspostavljanje dugoročnog ili trajnog mehanizma za rešavanje sukoba unutar multietničke lokalne zajednice za rezultat ima definisanje i formiranje jedinstvenog neformalnog tela na nivou lokalne zajednice koje čine obučeni integrativni medijatori, predstavnici svih etničkih grupa.
 
Integrativna medijacija
Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare