Skoči na sadržaj

Ključne razlike između medijatora i novinara

Ključne razlike između medijatora i novinara

Medijatori i novinari igraju važnu ulogu u prenosu informacija, ali postoje neke ključne razlike između njih.

Prva se odnosi na funkciju jednih i drugih. Medijatori su posrednici u komunikaciji između suprotstavljenih strana ili različitih interesa sa ciljem postizanja sporazuma ili rešavanja konflikta. Novinari su odgovorni za prikupljanje, istraživanje i prenošenje objektivnih informacija javnosti.

Neutralnost je takođe osobina, načelo koji se ne primenjuju jednako, kako u smislu principijelnosti, tako i u metodološkom smislu. Medijatori su neutralni i nemaju stranu ili pristranost u konfliktu koji pokušavaju da reše. Njihova uloga je da obezbede prostor za otvorenu komunikaciju i da pomognu stranama u pronalaženju zajedničkog sporazuma. Novinari su takođe podložni principima neutralnosti i objektivnosti, ali uvek postoje određene tendencije ili perspektive koje mogu uticati na način na koji prenose informacije.

Različita je i publika, odnosno korisnici, kao i njihova očekivanja u odnosu na ove dve profesije. Medijatori su usmereni na razgovor između suprotstavljenih strana i na pronalaženje rešenja korisnog za obe strane. Njihov cilj je efikasno komuniciranje i smanjenje konfliktnih situacija. Novinari su usmereni na informisanje javnosti o relevantnim događajima i temama, kao i na pružanje široke slike situacije.

Kada su upitanju metode rada, medijatori koriste različite tehnike i veštine pregovaranja, slušanja i vođenja dijaloga kako bi pomogli stranama u rešavanju konflikta, dok novinari koriste istraživačke metode, intervjuisanje, pisanje članaka i snimanje izveštaja kako bi prikazali objektivne činjenice. Iako se i medijatori u svom radu uz pregovaranje bave I analizom I istraživanjem činjenica vezanih za problem, cilj i potencijalna rešenja.

Naravno, razlike su vezane i za fokus ovih različiti profesija, obzirom da se medijatori, uglavnom, fokusiraju na rešavanje konflikata između suprotstavljenih strana, dok novinari mogu pokriti širok spektar tema od politike, sporta, kulture, nauke do zabave i ostalog.

Ove razlike ne znače da se medijatori i novinari strogo odvajaju, jer se u nekim situacijama novinari takođe mogu baviti medijacijom ili obratno. Oba imaju ključnu ulogu u širenju informacija i doprinose neophodnoj transparentnosti i dijalogu u društvu.

Autor teksta: Milan Krilović, medijator

Tekst je napisan u okviru projekta „Mediji kao medijator i medijacija u medijskim sporovima“, koji je finansiran od strane Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama AP Vojvodine. Stavovi izneti u tekstu ne odražavaju nužno stavove donatora projekta.

Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare