Skoči na sadržaj

Ključne sličnosti između medijatora i novinara

Ključne sličnosti između medijatora i novinara

Novinari i medijatori su stručnjaci koji igraju važne uloge u komunikaciji i rešavanju sukoba. Iako imaju različite funkcije, postoje neke ključne sličnosti između ova dva zanimanja. Ovaj tekst je pokušaj da se pronađu ključne sličnosti u glavnom putem zajedničkih principa, uloga i veština.

Posrednička uloga je prva i najvažnija sličnost medijatora i novinara. Kao medijatori, njihov glavni cilj je da olakšaju komunikaciju između sukobljenih strana i da im pomognu da postignu održivo rešenje. Slično tome, novinari, takođe, imaju posredničku ulogu u komunikaciji između izvora informacija i publike. Oni pružaju informacije, analize i tumačenja kako bi javnost bila obaveštena o događajima i temama koje su od javnog interesa.

Princip neutralnost i veština zadržavanja objektivnosti je važna karakteristika i medijatora i novinara. Kako bi bili efikasni u svojim ulogama, medijatori i novinari moraju ostati neutralni i nepristrasni. Medijator mora biti neutralan i ne sme favorizovati ni jednu stranu tokom procesa medijacije, dok novinar treba da izveštava o događajima i temama objektivno, bez izražavanja svojih ličnih stavova ili favorizovanja određenih političkih, ekonomskih ili socijalnih interesa.

Kako bi efikasno obavljali svoje zadatke, medijatori i novinari moraju posedovati veštine slušanja. Bez obzira da li pružaju platformu za strane u konfliktu da iskažu svoje stavove i brige ili intervjuišu sagovornike za objektivno izveštavanje, ove dve profesije moraju biti vešte u slušanju sa razumevanjem, empatijom i strpljenjem, koristeći tehnike sumiranja, parafraziranja, postavljanja pitanja, prenošenja poruke i slično. Medijatori i novinari treba da imaju dobre komunikacijske veštine kako bi efikasno preneli poruke između sukobljenih strana i publike. Oni moraju biti sposobni da jasno izraze svoje misli i ideje kako bi izbegli nesporazume ili pogrešne interpretacije. Osim toga, ove dve profesije zahtevaju sposobnost postavljanja relevantnih pitanja kako bi se dobila tačna i relevantna informacija.

Medijacija i novinarstvo su profesije koje se oslanjaju na etičke standarde. Medijatori i novinari moraju biti svesni svojih odgovornosti prema svim stranama uključenim u proces i prema javnosti. Oni moraju poštovati poverenje koje im se pruža i pridržavati se etičkih smernica i profesionalnih standarda kako bi održali integritet svojih profesija. Više o ovoj temi u tekstu “Etički kodeksi medijatora i novinara”.

Ove sličnosti pokazuju koliko je važna uloga medijatora i novinara u komunikaciji, dijalogu, rešavanju sukoba i obaveštavanju javnosti. Iako su njihove funkcije specifične za različite oblasti, deleći zajedničke vrednosti i veštine, oni mogu doprineti izgradnji boljeg i harmoničnijeg društva.

Autor teksta: Milan Krilović, medijator 

Tekst je napisan u okviru projekta „Mediji kao medijator i medijacija u medijskim sporovima“, koji je finansiran od strane Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama AP Vojvodine. Stavovi izneti u tekstu ne odražavaju nužno stavove donatora projekta.

Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare