Skoči na sadržaj

Ko može postati medijator? Otkrijte kako da postanete uspešan posrednik!

Ko moze postati/biti medijator

Medijator je kao dobar diplomata koji uspešno pregovara između sukobljenih strana, kao James Bond u svetu pregovora. 

Bez obzira da li ste advokat, pravnik, menadžer ili imate bilo koju drugu ulogu u privrednom društvu, medijacija je veština koja vam može biti od velike koristi u prevenciji i rešavanju sporova u privredi.

Ako želite da saznate kako postati uspešan medijator, onda ste na pravom mestu! U ovom članku, istražićemo ko može biti medijator, šta su prednosti obuka za medijatore, gde rade medijatori, tarifa medijatora i kako možete postati deo ovog dinamičnog i izazovnog polja medijacije.

Ko sve može biti medijator?

Mnogi od vas pitaju ko može biti medijator, odgovor je – različiti profesionalci! 

Zaposleni u firmama koji imaju zaduženja kao lica za podršku i drugi zaposleni u privrednim društvima, javnim preduzećima, institucijama, javnom i nevladinom sektoru, punomoćnici, poslovni i pravni konsultanti, kao i svi koji su u okviru svojih radnih aktivnosti uključeni u prevenciju i rešavanje sporova u privredi, mogu postati medijatori. 

Bilo bi dobro da posedujete određene veštine kao što su komunikacija, empatija, slušanje, analitičko razmišljanje i sposobnost za upravljanje konfliktima, a sve ostalo možete naučiti na osnovnoj obuci za medijatore. 

 

Obuka za medijatora – koraci ka uspešnoj karijeri u medijaciji

Obuka za medijatora vam pruža potrebna znanja, veštine i alate kako biste mogli da delujete kao neutralna i nepristrasna treća strana koja pomaže u rešavanju sporova na konstruktivan način. 

Evo koraka koje možete slediti kako biste postali uspešan medijator:

 1. Sticanje neophodnih znanja i veština o principima medijacije, kao i veština pregovaranja, rešavanja sukoba, upravljanja emocijama i drugih relevantnih veština. Možete se upisati na obuku za medijatora na institutu za medijaciju koji je akreditovan.
 2. Praktično iskustvo je ključno za postizanje uspeha kao medijatora. Praksa će vam pomoći da primenite naučene veštine u stvarnom svetu i steknete iskustvo u radu sa različitim stranama u sporovima.
 3. Sticanje licence zahteva da ispunite određene uslove, kao što su završena osnovna obuka određenog akreditovanog programa i sticanje određenog broja sati praktičnog iskustva.
 4. Etika i profesionalizam: Kao medijator, važno je pridržavati se etičkih standarda, ovo uključuje poverljivost, neutralnost, nepristrasnost, poštovanje svih strana, integritet i transparentnost.
 5. Kontinuirano usavršavanje: Medijacija je proces učenja i rasta, pa je važno da ostanete otvoreni za usavršavanje. Pratite nove trendove, tehnike i prakse u medijaciji, čitajte stručnu literaturu, učestvujte u relevantnim radionicama, kako biste ostali konkurentni na tržištu rada.

Tokom obuke za medijatora, naučićete sledeće: Kako da slušate, postavljate pitanja, upravljate emocionalnim reakcijama, usmeravate komunikaciju i pomažete stranama da postignu obostrano prihvatljiva rešenja. 

 

Tarifa medijatora – koliko medijator zarađuje?

Jedno od pitanja koje se često postavlja jeste koliko medijatori zarađuju? Tarifa medijatora je važan aspekt ove profesije, jer omogućava da ostvarite prihod od pružanja usluga medijacije. Tarifa medijatora varira u zavisnosti od vaše ekspertize, iskustva i tržišta na kojem delujete. Možete naplaćivati naknadu po satu, po slučaju ili koristiti druge modele tarifiranja. Prednost medijacije je što često može biti brža i jeftinija opcija u odnosu na sudski postupak, što privlači klijente koji žele da na brz i efikasan način pronađu rešenje za svoje sporove.

Tarifa medijatora je stoga važan aspekt koji treba uzeti u obzir prilikom razmišljanja o karijeri medijatora. 

 

Koje prednosti pruža obuka za medijatore?

Postati uspešan medijator zahteva ulaganje u znanje, veštine, iskustvo i reputaciju. Koji su benefiti nakon završene obuke za medijatore:

 • Razvijena veština pregovaranja: Obuka za medijatore će unaprediti vaše veštine pregovaranja, što je korisno u poslovnom okruženju i svakodnevnom životu
 • Razumevanje psihologije komunikacije: Medijatori uče dublje razumevanje psihologije komunikacije, što može biti korisno u svim aspektima života. 
 • Sticanje licence: Obuka za medijatore uključuje licencu nakon završetka programa koja pruža zvaničnu potvrdu o sticanju veština medijacije.
 • Diversifikacija karijere: sa stečenom licencom otvaraju vam se nove mogućnosti za zaposlenje ili preduzetničke poduhvate u različitim sektorima gde možete unaprediti svoju karijeru.
 • Unapređenje poslovnih odnosa: Medijacija može unaprediti poslovne odnose, očuvati poslovne odnose i izbeći dugotrajne sudske sporove.
 • Lični razvoj: Obuka za medijatore doprinosi ličnom razvoju kroz razvoj emocionalne inteligencije, samosvesti, samokontrole i empatije.
 • Društveni doprinos: Medijatori doprinose društvu kroz aktivno uključivanje u rešavanje sporova na konstruktivan način, promovišući mirno rešavanje sukoba i izgradnju harmoničnijeg društva
 • Finansijski benefiti: Medijatori mogu ostvariti finansijski uspeh kroz svoju karijeru kao samostalni medijatori ili zaposleni u organizacijama koje pružaju usluge medijacije, zavisno o nivou obuke, iskustva i specijalizacije.

Ako ste zainteresovani za obuku medijatora – otvorena je nova majska grupa osnovne obuku za medijatora

Možemo zaključiti da ključni faktori za izgradnju uspešne karijere u medijaciji uključuju obrazovanje, sticanje iskustva, upornost, etika i izgradnju mreže kontakata, marketing i promociju, kao i strpljenje. Pridružite nam se i postanite uspešan medijator na Institutu za medijaciju, pregovaranje i javne politike.

Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare