Skoči na sadržaj

Konferencija – Mediji i medijacija

Konferencija - Mediji i medijacija

Konferencija na temu „Mediji kao medijator i medijacija u medijskim sporovima“. Na njoj su učestvovali Borislav Despotović, glavni i odgovorni urednik BIZLife magazina, Rajko Nedić, odgovorni urednik portala, štampanog izdanja i KURIR TV i Nela Savić, glavna i odgovorna urednica MEDIJATOR magazina. Moderator je bio Milan Krilović iz Instituta za medijaciju, pregovaranje i javne politike.

Učesnici su imali priliku da iznesu svoje mišljenje i viđenje uloge medija u javnom životu, pa tako i u oblasti medijacije. U razgovoru se došlo do zaključka da je medijacija nedovoljno zastupljenja u medijima i da u budućnosti svakako treba raditi na unapređenju njenog položaja. Dati su i konkretni predlozi u tom pravcu.

Primer na koji način se položaj medijacije u medijima može unaprediti dala je Nela Savić. Ona je pokrenula online časopis MEDIJATOR magazin, jedini te vrste na našim prostorima, koji doprinosi informisanju javnosti i podizanju svesti kod građana o prednostima medijacije. Kako ističe, od kad je prvog puta čula za medijaciju do danas, njena svrha ne prestaje da je oduševljava.

Jedna od tema bila je i medijabilnost novinarskih sporova. Rajko Nedić je izneo svoje iskustvo u toj oblasti. On je istakao da javne ličnosti često tuže medije zbog uvrede i da se takvi sporovi mogu rešavati medijacijom. Često su i javne ličnosti spremne na mirno rešavanje spora.    

Sa konstatacijama o prednostima medija i njhovoj nesumnjivoj ulozi u informisanju građana složio se i Borislav Despotović, koji je istakao da svakako treba uložiti dodatne napore u pravcu podizanja svesti kod građana putem medija, ali da ipak treba imati u vidu da je pre svega neophodno jasno pozicioniranje medijacije u pravnom sistemu.

Objava je kreirana u okviru projekta „Mediji kao medijator i medijacija u medijskim sporovima“, koji je finansiran od strane Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama AP Vojvodine. Stavovi izneti u objavi ne odražavaju nužno stavove donatora projekta.

Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare