Skoči na sadržaj

Obuke o medijaciji za novinare

Osnovna obuka posrednika u rešavanju sporova – medijatora za novinare je važna iz više razloga. Novinari treba da razumju ovaj proces kako bi mogli pravilno da izveštavaju o slučajevima medijacije i da edukuju javnost o njenim prednostima. Medijatori su obučeni da budu nepristrani i neutralni. Kod izveštavanja o postupcima medijacije, novinari moraju da budu svesni ove obaveze i da osiguraju da njihovo izveštavanje bude objektivno i uravnoteženo.

Postupak medijacije uključuje poverljivost i tajnost informacija koje se razmenjuju tokom procesa. Novinari moraju da budu upućeni u etičke smernice novinarstva, ali i da razumeju granice objavljivanja informacija kako bi poštovali poverljivost i tajnost medijacijskih razgovora. Polaznici obuka za medijatore bivaju obučeni komunikacionim veštinama i osposobljeni da olakšaju razgovor između strana u sukobu. U tom smislu, novinari koji su prošli obuku za medijatore mogu da primenjuju ove veštine u intervjuima i interakciji sa izvorima informacija kako bi dobili kvalitetne i relevantne informacije za svoje izveštavanje.

Uključivanje novinara u obuke za medijatore može poboljšati kvalitet izveštavanja o sukobima i sporazumima postignutim putem medijacije. Novinari koji su edukovani o medijaciji mogu da pruže uravnotežen i informativan prikaz mera koje su preduzete u rešavanju sukoba i podstaće konstruktivan dijalog u društvu.

Objava je kreirana u okviru projekta „Mediji kao medijator i medijacija u medijskim sporovima“, koji je finansiran od strane Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama AP Vojvodine. Stavovi izneti u objavi ne odražavaju nužno stavove donatora projekta.

Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare