Skoči na sadržaj

Razlozi zbog kojih je medijacija je podobna metoda za rešavanje medijskih sporova

Razlozi zbog kojih je medijacija je podobna metoda za rešavanje medijskih sporova

U okviro teksta “Slučajevi medijacije u medijskoj sveri” opisan je veliki broj mogućih medijskih sporova koji se mogu rešiti u postipku medijacije, koji prestavlja najmanje formalan postupak u pravnom sistemu. Za rešavanje medijskih sporova medijacija je pogodna iz nekoliko razloga. Ključna četiri razloga su:

  • Očuvanje odnosa
  • Brže i jeftinije rešenje
  • Kreativnost i fleksibilnost
  • Poverljivost

Medijacija se fokusira na saradnju i pronalaženje zajedničkog interesa, umesto da stvara neprijateljsko okruženje kao što to često čini sudski postupak. Kroz medijaciju, strane se ohrabruju da komuniciraju i izraze svoje stavove, čime se pomaže očuvanju odnosa i smanjenju negativnih emocija.

Sudski postupci su često dugotrajni i skupi. Medijacija, s druge strane, može biti brža, efikasnija i jeftinija opcija za rešavanje sporova u medijskom sektoru. Ona omogućava stranama da se fokusiraju na pronalaženje rešenja umesto da troše vreme i novac na sudski postupak.

Medijacija omogućava stranama da pronađu kreativna i prilagođena rešenja koja ispunjavaju njihove specifične potrebe. Medijatori mogu olakšati dijalog, a zatim pomoći stranama da dođu do obostrano prihvatljivog sporazuma, što je često fleksibilnije i zadovoljavajuće nego što bi bilo moguće kroz sudski postupak.

Postupak medijacije se sprovodi u poverljivom okruženju. Ovo pruža stranama sigurnost da će njihove izjave, informacije i predlozi biti tretirani sa diskrecijom. Poverljivost može biti važna za medijske sporove koji uključuju osetljive informacije ili povredu javnog interesa.

Važno je napomenuti da dok medijacija ima svoje prednosti, nije nužno pogodna za sve medijske sporove. Neki sporovi, kao što su oni koji uključuju teška kršenja etičkih standarda ili pitanja pravnog nasilja, mogu zahtevati sudsko rešavanje.

Autor teksta: Milan Krilović, medijator

Tekst je napisan u okviru projekta „Mediji kao medijator i medijacija u medijskim sporovima“, koji je finansiran od strane Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama AP Vojvodine. Stavovi izneti u tekstu ne odražavaju nužno stavove donatora projekta.

Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare