Skoči na sadržaj

Razvod: Da li ste zaista spremni? Otkrijte to uz 8 ključnih pitanja!

Razvod braka

Vaš brak je pod znakom pitanja i stavlja vas pred ozbiljne dileme. Možda imate ključnu ulogu u odluci da li ostati ili krenuti dalje.

Osećate kao da treba da se razvedete i okončate “takozvani brak”. Ipak, kako možete biti sigurani da li je to prava odluka? Danas ste sigurni u ovu odluku, a onda bi ipak da date još jednu šansu. Deo vas i dalje voli njega/nju ili barem tako misli. Šta ako napravim grešku? Mnogo ljudi će biti pogođeno onim što odlučim. Možda ne bih trebala/trebao žuriti s ovim. Da, ali već tri godine razmišljam o tome. 

Ova cela stvar ne bi ni bila problem i mogla bih zaboraviti na razvod, da on/ona promeni svoje ponašanje. 

Kako se nositi sa neočekivanim razvodom?

Razvod? Kako se to odjednom pojavilo? Samo pre dve nedelje smo pričali o planiranju i odmoru u fino ušuškanoj kolibi na planini.. Nisam ni naslućivao/la da naš brak stoji ovako loše. Iskreno, šokiran/a sam i potpuno slomljen/a. Moram nekako da pronađem način da zaustavim ovo.  Možda je ovo sve samo san i kad se probudim, sve će biti kao pre.

Sadržaj većine knjiga i članaka o razvodu obično pretpostavlja da kada par donese odluku o razvodu, da su spremni za taj korak. Naša iskustva kao posrednika u razvodu, koja su pomogla mnogim parovima kroz ovaj proces, pokazuju da to često nije tako. Često se dešava da, iako par započne proces razvoda, ili barem jedna osoba od njih, često oboje, nisu zapravo spremni za taj korak. Važnost posrednika u ovom procesu je ključna. 

Mislimo da izjave poput “Dosta mi je njega” ili “Ne osećam više ništa prema njoj” znače kraj braka. Često se tumači da ako se u proces uključe advokati, da je par sprema za razvod.  Međutim, naša iskustva pokazuju da to nije uvek slučaj.

Većina parova koji se odluče za razvod često nisu adekvatno pripremljeni, što može dovesti ili do brzog okončanja braka ili do razvoda koji preraste u konfrontaciju. Odluka o razvodu nosi sa sobom dugoročne posledice i spada među najvažnije životne odluke. Stoga zahteva više pažnje kako od samih partnera tako i od stručnjaka.

Medijator je ključan u ovom procesu zbog njegove sposobnosti da olakša komunikaciju i pomogne paru da pronađe zajednički jezik. Njegova uloga pomaže u smanjenju emotivnih i finansijskih tenzija, što sprečava da razvod preraste u neprijateljski i iscrpljujući proces.

Posledice brzopletih odluka o razvodu

Mnogi zanemaruju pripremu za razvod misleći da što brže izađu iz stresne situacije, to bolje. Težnja za brzim okončanjem teških brakova je česta, podržana i od strane porodice i prijatelja. Međutim, ta očekivanja često su ispunjena razočaranjem. Brzoplete odluke o razvodu često rezultiraju nedostatkom vremena za razmatranje emocija, misli i opcija. To dovodi do emotivne nepripremljenosti, složeni pravni sistem i ključne odluke koje će značajno uticati na živote pojedinaca.

Učinjeni dogovori često nisu održivi, samo zamene jedne probleme drugim. Umesto očekivanog brzog razvoda, parovi se suočavaju sa borbom koja traje godinama.

Hajde da razmotrimo korake koje parovi mogu preduzeti kako bi se nosili s dilemama koje često prate proces razvoda.  U ovom procesu, medijator je od suštinskog značaja jer pomaže parovima da prepoznaju i razreše te dileme. Njegova uloga u olakšavanju komunikacije i podsticanju otvorenog suočavanja sa teškim pitanjima pomaže parovima da pravilno identifikuju svoje dileme, što može biti ključno za uspešno suočavanje s procesom razvoda, bez obzira da li su na samom početku ili već u toku procesa.

Tri ključne dileme u procesu razvoda

Parovi koji razmatraju razvod često se suočavaju sa jednom od tri ključne dileme:

 1. Želim razvod, ali nisam siguran/sigurna da li je to prava odluka. Razvod ima dubok uticaj na vašu decu, životni stil, ekonomiju i ulaganje u brak, stvarajući ogroman pritisak da donesete ‘potpuno ispravnu’ odluku. Međutim, garantovanih rešenja nema. Najbolje je odlučivati racionalno, ne vođen emocijama ili sujetom.
 2. Ne želim razvod, ali moj partner želi. Biti u ovoj pasivnoj ulozi ostavlja osećaj bespomoćnosti i žrtve. Doživljavate intenzivnu emocionalnu traumu jer se život menja pred vama, a da ne možete uticati na ishod. Ovde se postavlja pitanje da li se držite iluzija i poznate, ali nesigurne osnove braka.
 3. Želim razvod jer brak ne funkcioniše. U ovom slučaju, može se izbegavati preuzimanje odgovornosti tako što se partner krivi za krah braka. Osećaćete veliku zabrinutost i bes prema partneru zbog donošenja te odluke. Napetost i konflikti tokom razvoda često su posledica nepreuzimanja odgovornosti za emocije poput straha i tuge. Ako se ovo ne reši, napetost i krivica će se nastaviti i tokom razvoda.

Ključna nit u svim ovim dilemama je strah. Prva dilema nosi strah od greške, druga se zatvara u negiranju problema ili se drži poznatog, dok treća izbegava odgovornost i suočavanje. Rezultat svih ovih scenarija često su bolni, konfliktni i haotični razvodi.

Da bi razvod bio poštovan proces, par treba biti spremni da razdvoji svoje živote na svim nivoima – pravnom, praktičnom i emotivnom. Da bi to postigli, svaki pojedinac mora odgovoriti na osam ključnih pitanja koja proizlaze iz njihovih ličnih dilema u procesu razvoda.

Osam ključnih pitanja pre razvoda: Važni koraci ka odluci

1. Da li još uvek osećate nešto prema svom partneru?

Mnogi koji izraze želju za razvodom i dalje osećaju snažne emocije prema partneru, ali zbog kontinuirane borbe za dominaciju u vezi, nedostaje im intimnost i bliskost. U ovakvoj situaciji, preporučljivo je raditi na odnosu pre donošenja konačne odluke o razvodu. Inače, osećaji gubitka bi vas mogli preplaviti, dovodeći vas u još težu situaciju nakon razvoda nego što ste trenutno.

“Jelena je bila u sedmogodišnjem braku s muškarcem kojeg je duboko volela i smatrala pravim, pažljivim partnerom. Međutim, bila je izuzetno nesrećna zbog njihove finansijske situacije. Ona je bila ta koja je bila odgovorna za sve troškove, dok se činilo da je on stalno gurao njih dublje u dugove. Njeno mentalno i emotivno zdravlje bili su pod velikim pritiskom, a razvod se činio kao jedini izlaz iz finansijskih problema. Ipak, zbog snažnih emocija prema partneru, nije mogla da podrži takvu odluku ili postavi jasne granice, uplašena od gubitka veze. Kroz terapiju, Jelena je shvatila da mora jasno postaviti granice i biti spremna na gubitak veze, ili prihvatiti da je njen trud uzaludan.”

2. Da li ste zaista bili u braku?

Ključ uspešnog braka je stvaranje partnerskog odnosa koji odražava zajedništvo. Mnogi koji razmatraju razvod nikada nisu doživeli brak koji je bio više od puke kombinacije dve individue zadovoljavanjem svojih potreba. Možda su zajedno podizali decu i delili dom, ali su te aktivnosti proživljavali iz konkurentskog ugla umesto iz perspektive zajedništva. 

Postavljali su pitanja poput ‘Šta ja želim?’ umesto ključnog ‘Šta je najbolje za nas?’. Ako niste uspeli da izgradite pravo ‘mi’ u vašem odnosu, sada je vreme ili za ozbiljan napor da to postignete ili da priznate da to nikada nije bio pravi brak.

3. Da li ste zaista spremni za razvod ili samo pretite?

Razvod se često spominje, posebno u intenzivnim bračnim raspravama, iz sledećih razloga:

 • Iz besa i frustracije.
 • Radi sticanja kontrole nad partnerom i nametanja vlastite perspektive.
 • Kao ozbiljna poruka o potrebi za stvarnim promenama.
 • Kao upozorenje na urušavanje braka.

Osobe koje često prete razvodom gube poverenje i poštovanje, kako kod sebe tako i kod partnera. Ako je osoba zaista spremna za razvod, važno je da to jasno i zrelo izrazi: ‘Želim da zatvorim ovo poglavlje svog života, jer sam miran/mirna sa činjenicom da više ne mogu doprineti ovoj vezi.’ O tome će razgovarati na odgovoran način sa svojim partnerom, izbegavajući okrivljavanje.

4. Da li je ovo iskrena odluka zasnovana na samosvesti ili je ovo emocionalno reaktivna odluka

Biti pripremljen za razvod od partnera znači sposobnost donošenja jasne, racionalne odluke koju možete podržati tokom vremena. To podrazumeva oslobađanje od snažnih emocionalnih veza s partnerom, bilo da su ljubavne ili bolne. Emotivne odluke obično nisu trajne, a ako se i sprovedu, retko rešavaju osnovni problem. Razvod iz besa često rezultira nastavkom tog besa i nakon formalnog razvoda.

Iskrena izjava koja ukazuje na donošenje racionalne odluke, a ne emotivne reakcije, bila bi: ‘Svestan/svestna sam da si individua sa svojim osobinama, nadama i snovima, i poštujem te zbog toga, ali više ne želim biti u braku s tobom.’ Priprema za razvod podrazumeva manju emotivnu vezanost za partnera od koga se razdvajate. Inače, sam proces razvoda postaje izuzetno turbulentan, obilujući intenzivnim emocijama poput besa, nepoverenja i povređenosti.

 1. Koji je vaš cilj razvoda?

Svaka namera osim okončanja braka ukazuje na nedostatak spremnosti za razvod. Ako se oslanjate na razvod kao na način da promenite partnera, da se nadate da će vas bolje tretirati ili da osujetite gubitak ili bol koju ste pretrpeli, razmišljate o razvodu iz pogrešnih motiva. 

Razvod nema tu sposobnost da popravi greške ili da transformiše srca i umove ljudi. On jedino može da okonča brak i omogući svakoj osobi da krene dalje i izgradi nove veze sa novim ljudima.

 1. Da li ste rešili svoj unutrašnji sukob oko razvoda?

Svi koji prolaze kroz razvod suočavaju se sa unutrašnjim sukobom. Mogu osećati krivicu čak i kad su sigurni da žele da završe tu vezu. Isto tako, mogu se osećati iznevereno, ali istovremeno prepoznaju da će im život biti bolji nakon izlaska iz te veze. Prepoznavanje tog sukoba i prihvatanje činjenice da će različiti delovi vas biti u konfliktu tokom procesa razvoda, u različitim vremenima, deo je pripreme za razvod.

7. Možete li se nositi s neprijatnim posledicama razvoda?

Razvod donosi promene i tugu jer znači kraj ideje o “srećnoj porodici”. Bol, razočaranje, usamljenost, osećaj neuspeha, odbacivanja i nesigurnosti – sve su to emocije koje mogu preplaviti um tokom ovog osetljivog perioda. Da biste se nosili s usponima i padovima razvoda, ključno je imati podršku porodice i prijatelja koji će biti tu za vas emocionalno i praktično kada vam zatreba.

Jedna od najtežih posledica razvoda je suočavanje s tuđom patnjom, bilo da se radi o boli vaše dece, vaše porodice ili prijatelja, jer razvod utiče na živote toliko ljudi. Ako ste osoba koja donosi odluku o razvodu, moraćete stajati iza svoje odluke i završetka braka uprkos svim tim ljudima i okolnostima. Ako ne želite razvod, ali vaš partner to želi, pripremite se da se suočite s posledicama koje propadanje braka nosi. 

Da biste saznali jeste li spremni, pitajte se:

 • Ako ne želite promene u finansijama, načinu života ili tradicijama, možda niste spremni za razvod;
 • Ako ne možete prihvatiti tugovanje i bes svoje dece, možda niste spremni za razvod;
 • Ako ne možete prihvatiti trenutke nesigurnosti, straha i nepoznatog, možda niste spremni za razvod;
 • Ako niste spremni mentalno, emotivno i duhovno se odvojiti od svog partnera, možda niste spremni za razvod.

 1. Da li si spreman/spremna preuzeti kontrolu nad svojim životom na odgovoran i zreo način?

Bez obzira da li ti želiš razvod ili se suočavaš s partnerovom željom za tim, obe situacije imaju jednu zajedničku stvar: brak se okončava. Kako ljudi reaguju na ovu činjenicu određuje vrstu razvoda i budućnost koja sledi. Moguće je reagovati iz pozicije gorčine, osvete ili bespomoćnosti, ali takođe je moguće pregovarati za svoju budućnost iz pozicije snage, razumevanja i poštovanja. Stav koji odabereš odrediće kakav će razvod biti. 

Tvoje opcije su sledeće, možeš sklopiti dogovore koji:

 • Štite samo tvoja prava ili poštuju prava tvog supružnika
 • Samo su u tvom interesu ili su u interesu oba partnera
 • Pružaju manje tvom supružniku ili pravedno dele imovinu
 • Ne utiču na tebe ili funkcionišu dobro za oba partnera
 • Zahtevaju česta sudska ročišta za sprovođenje ili ne zahtevaju sudska ročišta za sprovođenje

Naša iskustva pokazuju da odgovaranjem na svih 8 pitanja, ljudi su skloniji saradničkom razvodu. Na ovaj način, imaju veće šanse da postignu dugoročne dogovore, reše izazove i osmisle planove roditeljstva koji podržavaju decu i poštuju prava partnera.

Medijator je osoba koja može pomoći u tom procesu i biti od izuzetne koristi. Zakažite online medijaciju kod naših licenciranih medijatora, koji imaju bogato iskustvo u pomoći parovima da postignu što bezbolniji razvod kroz pripremu, saradnju i efikasne pregovaračke strategije.

Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare