Skoči na sadržaj

SARADNJA SA AKTERIMA OMLADINSKE POLITIKE

Od osnivanja Omladina JAZAS Novi Sad radi na poboljšanju položaja i uslova života mladih kroz izgradnju i promociju Omladinske politike zasnovane na potrebama mladih. U okviru toga redovno sarađuje sa republikčkim, pokrajinskim i gradskim organima, institucijama i organizacijama i učestvuje u izradi LAP-a i Strategija za mlade. 

Od svog osnivanja Institut za medijaciju, pregovaranje i javne politike intenzivno sarađuje sa Omladinom JAZAS Novi Sad u oblasti zagovaračkih procesa u lokalnoj zajednici na teritoriji Grada Novog Sada.

Na Svetski dan borbe protiv HIV-a i side, 01.12.2019. godine, prisustvovali smo cerenomiji obeležavanja ovog dana u Gradskoj kući u Novom Sadu i krunisali saradnju lepim priznanjem koje nam mnogo znači.

Na ovaj dan epidemiolozi upozoravaju da je broj onih koji nose HIV virus 35 odsto veći nego prošle godine. U Srbiji zvanično živi 2.756 osoba kojima je dijagnostikovana HIV infekcija, ali procenjuje se da je taj broj dva puta veći. Među novodijagnostikovanim osobama bilo je osam puta više muškaraca nego žena. Od 16 osoba koje su od side preminule tokom ove godine, 14 su muškarci.

Svetski dan borbe protiv side, 1. decembar, obeležava se širom sveta, a u Srbiji svi zainteresovani mogu besplatno da se testiraju i savetuju oko bolesti u savetovalištima širom zemlje.

Osobe inficirane HIV-om mogu sa antiretrovirusnom terapijom živeti više od pedeset godina od momenta otpočinjanja lečenja, a to praktično znači da se život osoba sa HIV-om približio prosečno očekivanom životnom veku u Evropi i SAD u, jer se kod većine inficiranih osoba HIV otkrije između dvadeset pete i dvadeset devete godine života.

Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare