Skoči na sadržaj

Saradnja sa nacionalnim manjinama u lokalnoj zajednici – integrativna medijacija

U narednom periodu Institut za medijaciju, pregovaranje i javne politike uspostaviće saradnju sa što većim brojem organizacija koje predstavljaju manjinske nacionalne zajednice i kroz zajedničke aktivnosti promovisati značaj integrativne medijacije.
Polje medijacije razvija se tokom poslednjih godina sve jačim intenzitetom, a piše se sve više I naučne literature na ovu temu. Iako se definicije za posredovanje razlikuju, u osnovi je nekoliko zajedničkih karakteristika, poput načela neutralnosti, dobrovoljnosti procesa, orijentacije na ishod, focusa na izgradnju poverenja, razvoja otvorene komunikacije i generisanja održivih “win-win” rešenja.

Medijacija se koristi se u raznim oblastima, poput porodičnih odnosa i komšijskih sukoba, poslovnih sporova i međunarodnih kriza. Iako su medijacija i druge intervencije treće strane korišćene u svim ovim oblastima, postupci posredovanja za mir u međudržavnim i unutardržavnim sukobima popularnost su stekla tek poslednjih decenija.

Integrativno posredovanje (Integrativna medijacija) je metodologija koja se primenjuje na polju izgradnje mira na lokalnom nivou. Dok je bivši generalni sekretar UN Butros Butros Gali uveo koncept izgradnje mira kao način da se obnove državne institucije i uspostave njihov legitimitet, izgradnja mira na lokalnom nivou odnosi se na pristupe odozdo prema gore koji se obraćaju lokalnoj zajednici. Ovaj pristup odozdo prema gore prepoznaje da nacionalne političke elite ne mogu same doprineti društvenom miru, te da to treba da izgradi samo društvo I to na svim nivoima. Konflikt ima visok uticaj na lični život svih članova lokalne zajednice, u kombinaciji sa slabim stanjem institucija koje ne garantuju sigurnost na lokalnom nivou, sukobi često traju decenijama i vekovima. Zato je od ključne važnosti da “mirovni” procesi koji se kreću odozgo nadole, budu dopunjeni izgradnjom mira odozdo prema gore.

Kako bi se povratilo poverenje zajednica u državu i kako bi se obnovila socijalna kohezija, zaključci i rešenja sporazuma postignitih u procesima integrativne medijacije moraju biti integrisani i u zakonodavstvo koje utiče na podeljene zajednice, te je u tom domenu važan i paralelni ciklus javnih politika koje se razvijaju u tom smeru, ali koje se razvijaju na bazi participacije svih grupa u lokalnoj zajednici. U tu svrhu izabrani lideri, imenovani predstavnici i predstavnici moraju se okupiti kao predstavnici manjinskih grupa da bi se razgovaralo o uticaju, posledicama, primeni i implementaciji sporazuma, ali i sistemskim promenama i prelaznim procesima na lokalnom nivou.

Integrativno posredovanje (medijacija) fokusira se na ono što se može postići u određenom trenutku na lokalnom nivou kroz utvrđivanje odgovornosti, pomirenje, uspostavljanje poverenja i zjednički uticaj na lokalni privredni, ekonomski i kulturni razvoj. Naročito u nefunkcionalnim sistemima u smislu dostupnosti javnim i lokalnim servisima, nepostojanja specijalizovanih ili nedovoljno senzibilisanih postojećih lokalnih institucija, te opšte zloupotrebe medija i medijske nepismenosti, jedan od krucijalnih alata za mir je integtrativna medijacija.

Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare