Skoči na sadržaj

Slučajevi medijacije u medijskoj sveri

Slučajevi medijacije u medijskoj sveri

Medijacija između novinara i fizičkog lica

Kada novinar objavi članak ili izveštaj koji fizičko lice smatra nepotpunim, nepreciznim, difamativnim ili uvredljivim, medijacija može biti korišćena kako bi se postigao sporazum i potencijalno ispravio ili povukao sadržaj.

Medijacija između medijske kuće i umetnika/autora

Kada medijska kuća objavi sliku, fotografiju, pesmu ili druga autorska dela bez dozvole ili pristanka umetnika/autora, medijacija može pomoći u rešavanju situacije i utvrđivanju odgovarajuće kompenzacije ili prava na korišćenje.

Medijacija između medijske kuće i čitalaca/gledalaca

Kada čitalac ili gledalac podnese pritužbu na medijski sadržaj koji smatra uvredljivim, tendencioznim ili neetičnim, medijacija može biti opcija za razgovor i pronalaženje rešenja koje će zadovoljiti i strane.

Medijacija između novinara i medijske kuće

Kada novinar ima sporno pitanje sa svojim poslodavcem u vezi sa uslovima rada, neisplaćenim platama ili drugim pitanjima, medijacija može pomoći da se postigne dogovor i reši situacija.

Medijacija između medijske kuće i institucije

Kada medijska kuća ima sukob sa vladom, regulatornim telom ili drugim institucijama u vezi sa pristupom informacijama, pravima na izveštavanje ili drugim pitanjima, medijacija se može primeniti u procesu posredovanja između strana u pokušaju pronalaženja rešenja koja će zadovoljiti obe strane.

Medijacija između novinara i izvora informacija

Kada novinar ima sukob s izvorom informacija u vezi s objavljenim ili nedovršenim člankom, medijacija može pomoći u uspostavljanju komunikacije, razjašnjenju nesporazuma ili rešavanju problema oko autentičnosti informacija.

Medijacija između medijske kuće i javnih ličnosti

Kada medijska kuća objavi vest, intervju ili sadržaj koji javna ličnost smatra uvredljivim ili neprikladnim, medijacija može posredovati u pregovorima i pomoći stranama da postignu dogovor o ispravci, izvinjenju ili drugim rešenjima.

Medijacija u sporovima oko reklamnih sadržaja

Kada dve medijske kuće ili medijska kuća i oglašivač imaju različite stavove o sadržaju reklame, medijacija može omogućiti stranama da razgovaraju i pronađu kompromisno rešenje koje će zadovoljiti oba interesa.

Medijacija između novinara i javnosti

Kada novinar bude suočen s javnim negodovanjem ili kontroverzom zbog svog izveštavanja, medijacija može poslužiti kao platforma za dijalog između novinara i predstavnika javnosti kako bi se razjasnili nesporazumi i razmotrila eventualna prilagođavanja ili reakcije.

Medijacija između novinara i novinarskih udruženja

Kada novinar smatra da su mu povređena prava ili profesionalni standardi, medijacija putem novinarskih udruženja može pomoći u zaštiti novinarske etike, kao i pronalaženju rešenja koja će zadovoljiti sve strane.

Svi ovi primeri ilustruju različite vrste medijskih sporova u kojima medijacija može biti korisna u postizanju sporazuma ili rešavanju sukoba.

Autor teksta: Milan Krilović, medijator

Tekst je napisan u okviru projekta „Mediji kao medijator i medijacija u medijskim sporovima“, koji je finansiran od strane Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama AP Vojvodine. Stavovi izneti u tekstu ne odražavaju nužno stavove donatora projekta.

Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare