Skoči na sadržaj

Sporazumi putem medijacije u Pirotu

U 2019. godini, u Srbiji, ukupno je bilo 1349 ovlašćenih posrednika – medijatora (od kojih su 277 advokati), ali samo 124 se izjasnilo da je aktivno u posredovanju u 2019. godini (9%). Na osnovu njihovih izveštaja, sprovedeno je 569 posredovanja u 2019. godini. To predstavlja blagi pad u poređenju sa 638 slučajeva posredovanja u 2018. i 619 u 2017. godini. Od 569 slučajeva posredovanja u 2019. godini, 403 su okončana sporazumom.

I pored ovakvih statistika, naši članovi tima i saradnici neumormo rade na terenu.

Saradnica Instituta za medijaciju, pregovaranje i javne politike iz Pirota, medijatorka Sanja Zdravković, u toku aprila 2021. godine je posredovala u nekoliko sporazuma o rešenju spora posredovanjem u spornim odnosima koji su nastali povodom neizmirenih obaveza na osnovu dužničko poverilačkog odnosa u sektoru usluga.

Medijacije su uspešno okončane, a najzanimljivije je zapažanje medijatorke Sanje Zdravković: „Uspešno završena medijacija je kada nakon potpisanog sporazuma strane koje su bile u sporu, krenu u istom smeru u prijateljskom razgovoru i udalje se zajedno od medijatora…“

U nadi da će se medijacija afirmisati u punom kapacitetu u našem pravnom sistemu i kao praksa u domaćoj pivredi i tržištu, čestitamo našoj saradinici i želimo joj još puno medijacija, naročito onih, uspešno okončanih – sporazumom u interesu svih stranaka u postupku.

Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare