Skoči na sadržaj

Srbija potpisala konvenciju UN o rešavanju sporova medijacijom

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Radomir Ilić potpisao je u Singapuru Konvenciju Ujedinjenih nacija o međunarodnim sporazumima o rešavanju sporova medijacijom.

Radomir Ilić je istakao da se Srbija, koja je među prvim potpisnicama Singapurske konvencije, pozicionirala kao jedan od pionira u međunarodnoj zajednici koji teži većoj stabilnosti i predvidivosti međunarodnih trgovinskih transakcija, navelo je Ministarstvo pravde u saopštenju.

Dodao je da veruje da će potpisivanje Konvencije doprineti ekonomskom osnaživanju Srbije, što će dovesti i do poboljšanja uslova za poslovanje i strana ulaganja.
“Konvencija će ohrabriti stranke iz različitih pravnih sistema da češće koriste medijaciju i da osmišljavaju kreativna rešenja koja zadovoljavaju interese obe strane, što će na kraju pozitivno uticati i na odvijanje međunarodne privrede”, naglasio je Ilić.
Singapurska konvencija o medijaciji predstavlja ključni instrument olakšavanja međunarodne privrede i promocije medijacije kao alternativnog i efikasnog načina rešavanja sporova, obezbeđujući izvršnost sporazuma koje su stranke zaključile u postupku medijacije u svim državama koje su ratifikovale Konvenciju. 
Prednosti medijacije u odnosu na parnicu su uštede troškova, vremena i drugih značajnih resursa, a u odnosu na druge metode rešavanja sporova i to što je postupak potpuno prilagođen potrebama strana, dok fleksibilnost omogućava ne samo iznalaženje kreativnih rešenja, već i da je konačno rešenje uvek u rukama strana. 
Očekuje se da će primena Konvencije doprineti bržem, lakšem i jeftinijem rešavanju sporova, jačanju pristupa pravdi i vladavini prava.
Konvenciju je na svečanosti u sredu potpisalo 46 država, među kojima su, pored Srbije i Singapura, i SAD, Kina, Turska, Izrael, Crna Gora, Severna Makedonija, Indija, Gruzija, Belorusija, Ukrajina i druge. 
Na ceremoniji potpisivanja su bili prisutni delegati iz preko 70 država i regionalnih organizacija, uključujući EU, Australiju i Švajcarsku, koji su podržali potpisivanje Konvencije.

Izvor: rts.rs

Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare