Skoči na sadržaj

Trening za primenu metodologije za praćenje reforme javne uprave na lokalnom nivou

Institut za medijaciju, pregovaranje i javne politike učestvovao je na Treningu za primenu metodologije za praćenje reforme javne uprave na lokalnom nivou koji se održava 17-18. novembra u hotelu „88 Rooms“ u organizaciji Centra za evropske politike (CEP).

Tokom prethodnih meseci projekta razvijena je metodologija za praćenje reforme javne uprave (RJU) na lokalu, koja će doneti brojne benefite zainteresovanim organizacijama civilnog društva (OCD). Naime, metodologija će biti dostupna članicama Nacionalne radne grupe za RJU, po principu „otvorenog koda“, čime će biti omogućena njena primena i u budućim projektima i inicijativama, kao i prilikom apliciranja i prikupljanja sredstava za iste. Ovom prilikom CEP organizovao je inicijalni dvodnevni trening s ciljem obučavanja učesnika i podizanja kapaciteta OCD za implementaciju metodologije praćenja RJU na lokalnom nivou. Trening se fokusirao na sadržinske aspekte metodologije (principe javne uprave i prateće indikatore) i razvijanje praktičnih veština za sprovođenje istraživanja i ocenu stanja u oblasti lokalne uprave (istraživačke i analitičke tehnike i instrumente koji će se koristiti).

Prvi deo treninga održao se 17. i 18. novembra u Beogradu u hotelu „88 Rooms“ – prvog dana (17.11.) s početkom u 12h i trajanjem do 18h, a drugog dana (18.11.) od 9h do 17h.

Nastavak obuke, odnosno drugi deo treninga, će biti organizovan 2-3. decembra 2021. u Nišu, u saradnji sa Nacionalnom koalicijom za decentralizaciju.

Trening se organizuje u okviru projekta „Praćenjem javne uprave ka boljem upravljanju na lokalu – Pratim JA“, koji sprovodi CEP u partnerstvu sa Nacionalnom koalicijom za decentralizaciju (NKD), Centrom za ravnomerni regionalni razvoj (CenTriR) i Ekološkim centrom „Stanište”, uz finansijsku podršku Evropske unije i sufinansiranje od strane Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Opšti cilj projekta je povećanje kapaciteta, kredibiliteta i efikasnosti civilnog društva u Srbiji za, na dokazima zasnovano, praćenje, javno zagovaranje i javne konsultacije u pravcu veće transparentnosti, otvorenosti i odgovornosti lokalne uprave u skladu sa zahtevima za pristupanje EU.

Ovaj projekat će osigurati sinergiju sa WeBER regionalnom inicijativom i baziran je na znanju i resursima razvijenim kroz višegodišnja iskustva WeBER-a.

Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare