Skoči na sadržaj

TRIBINA „NASILJE PRESTAJE SA TOBOM“

Tribina pod nazivom „Nasilje prestaje sa tobom“, održana je 7.12.2023. godine u Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu, u okviru kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“.

Tribinu je organizovalo Udruženje policajaca i građana „Bezbedna zajednica“, u saradnji sa predstavnicima Grada Novog Sada.

Nasilje nad ženama, femicid i digitalno nasilje bili su u fokusu tribine, kojoj je prisustvovao i Institut za medijaciju, pregovaranje i javne politike.

Nasilje nad ženama je u porastu u poslednjih nekoliko godina u Srbiji i tome se mora stati na kraj, a da bi se to desilo, svako od nas treba da prijavi nasilnika – poruka je sa tribine.

Tužilaštvo i sud su ujedinjeni u stavu da u slučajevima nasilja nema nikakve tolerancije. Predstavnik tužilaštva je istakao da tužilaštvo zastupa stav da je nasilje u porodici najozbiljnije krivično delo, jer su posledice za žrtvu dugoročne.

Iz Sigurne ženske kuće su poručili da žrtvama nasilja u porodici treba pružiti kontinuiranu psihološku podršku i da je saradnja sa institucijama neophodna.

Na tribini su govorili i predstavnici Policijske uprave u Novom Sadu, Pokrajinski zaštitnik građana, predstavnica Kancelarije za inkluziju Roma, predstavnica Udruženja policajaca i građana „Bezbedna zajednica“, kao i psihološkinja i psihoterapeutkinja pod supervizijom i influenserka.

Tribina je otvorena obraćanjem Nenada Draškovića, zamenika načelnika Gradske uprave za socijalnu i dečiju zaštitu. Posle obraćanja je usledio glumački performans na temu nasilja nad ženama, koji je završen bez aplauza, u znak solidarnosti sa ženama žrtvama femicida – ubistva motivisanog polom žrtve.

Drugi deo tribine je bio posvećen digitalnom nasilju, koje je posebno rasprostranjeno među meloletnicima. Ono podrazumeva, između ostalog, širenje neistina, slanje poruka, lažno predstavljanje i kačenje slika na internetu.

Žrva se često suočava sa osećajem stida, gubitkom želje za bavljenjem određenim aktivnostima, umorom, gubitkom sna, bolom u stomaku.

U cilju sprečavanja digitalnog nasilja neophodno je da roditelj zajedno sa detetom napravi prve korake u digitalnom svetu.

Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare