Skoči na sadržaj

Umetnost jednostavnosti u medijaciji

Nemam predstavu šta će se desiti kada odem na medijaciju. Nakon 30 godina prakse, jedina stvar koju znam jeste da su strane zaglavljene, a ako imaju advokate, advokati su zaglavljeni. 

Ja nemam set veština, pronicljivih pitanja, niti bilo kojih teorija medijacije koje stavljam na sto. Nemam želju da menjam ljude, da ih učim saradnji, ili da razumem njihove emocije ili takozvane predrasude. Ne tražim matrice, ne stvaram hipoteze i ne pokušavam da predvidim niti da kontrolišem šta će se desiti.   

Kao medijator, ja nisam heroj. Ne nastojim da pomognem, da pronađem rešenje, niti da rešim problem stranaka. Ja sam prazan papir. Nemam odgovore. 

Jedina stvar kojom se bavim u medijaciji jeste sledeće pitanje – “šta se ovde dešava?” Pokupio sam ovu frazu iz knjige ekonomista John Key i Mervyn King “Radical Uncertanty”. 

Medijacija je mesto gde ljudi postaju bliži jedan drugome. Prosto. 

Ja samo pokrenem interakciju i onda se sklonim u stranu. Stvari se dešavaju tokom interakcije. Nešto će isplivati. Ja improvizujem. To je multidimenzionalno iskustvo. Bučno je, haotično i nesavršeno, ali to su stvari od kojih se sastoji promena. 

Ova ljudska interakcija zaista predstavlja kulturni izazov za dehumanizovanu pravnu profesiju. 

Služeci se rečima Sonia Blignaut*, ne povlačim jasno granice izmedju strana. Održavam ih labavim i dozvoljavam razmenu preko tih granica. To omogućava da isplivaju nepredviđene promene. To je suprotno stavu medijatora koji vrši kontrolu i procenu. 

Stvar je u tome da treba pustiti da teče – i samo plivati (Adrian Bejan’s Constructal law). 

U vezi s plivanjem – ono mora da bude lako. Moja uloga kao medijatora je da olakšam stvari. Ja to postižem humanizacijom strana i njihovih pozicija, ostvarujući međuljudski odnos sa njima, kako ponaosob, tako i zajedno. Ja sam poput sportskog trenera koji bodri tim – hajde momci, vi to možete. 

Ja nisam neaktivan. Ja okupljam strane i u skladu sa izrekom Angele Merkel, hodam po tankoj žici i mislim samo o sledećem koraku. Tragam za onim što je moguće (Stuart Kauffman The Adjacent Possible) i dozvoljavam nečemu neočekivanom da ispliva (Murray Gell Mann). 

Održavati proces lagodnim i jednostavnim je protivotrov za beskonačnu kompleksnost spora i izuzetnu količinu energije potrebnu da ga održi. 

Ja sam samo obični medijator. 

*Seven implicira na posmatranje organizacija kao složenih sistema | by Sonia Blignaut | Agile & Change 

*Greg Rooney se bavi privatnom praksom u medijaciji u Australiji već 30 godina. On je doprineo olakšanju preko 200 sastanaka licem u lice između žrtava seksualnog i psihičkog zlostavljanja u okviru religijskih institucija i religijskih vođa tokom proteklih 14 godina. On je, takođe, doprineo olakšanju sastanaka između žrtava zlostavljanja u okviru Australijskih odbrambenih snaga i viših vojnih oficira i trenutno razvija program  za Vladu Južne Australije za nošenje sa optužbama za zlostavljanje za policijske snage Južne Australije. Greg, zajedno sa kolegama, Margaret Ross i Barbara Wilson vodi, jednom godišnje Mediation Retreat u Toskani, Italija.   

Izvor: https://www.mediate.com/articles/rooney-art-of-simple.cfm

Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare