Skoči na sadržaj

Potrošački sporovi će se rešavati i medijacijom

Medijacija i arbitraža kao jedan od načina rešavanja spora između trgovca i kupca, ali i prekršajni nalozi, glavne su novine izmene i dopune Zakona o zaštiti potrošača.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija planira da kroz izmene i dopune zakona zaokruži sistem vansudskog rešavanja potrošačkih sporova, kako bi potrošačima bio ponuđen još jedan, dodatni mehanizam putem kojeg mogu da brzo i efikasno reše svoj potrošački prigovor i dobiju adekvatnu materijalnu satisfakciju. Naime, kroz medijaciju i arbitražu potrošačima se otvara još jedna mogućnost za rešavanje sporova. Potrošači će moći da se najpre za pomoć obrate potrošačkim organizacijama, a ukoliko na ovaj način ne reše problem, imaju mogućnost da vansudski rešavaju sporove. S tim što ako ni na taj način ne reše problem, mogu da zaštite prava kroz sudske sporove koji, međutim, traju duže i stvaraju veće troškove od alternativnih oblika rešavanja spora. Radna grupa razmatra predloge koji se tiču rokova za odgovor odnosno rešavanje reklamacije potrošača. Takođe, planira se uvođenje prekršajnih naloga za pojedine vrste prekršaja propisanih Zakonom o zaštiti potrošača, kao efikasnijeg i bržeg načina kažnjavanja.

U okviru zakonodavne komponente IPA Tvining projekta “Dalji razvoj zaštite potrošača u Srbiji” eksperti su pripremili određene predloge za izmenu zakona, u cilju daljeg usklađivanja sa pravnim tekovinama EU. Kada je reč o konkretnim izmenama zakona, one će se odnositi pre svega za efikasnije rešavanje sporova.

Izvor: 021.rs

Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare