Skoči na sadržaj

Četiri godine uspeha, postaju tradicija, garancija i kvalitet

Institut za medijaciju

Institut za medijaciju, pregovaranje i javne politike sprovodi Osnovnu obuku posrednika u rešavanju sporova (medijatora) i druge, specijalizovane obuke za medijatore od 2019. godine. Prilikom sprovođenja obuka vodimo se principima odgovornosti, profesionalnosti, kompetentnosti, kao i sigurnosti naših polaznika (pre svega u kvalitet), te vrednostima organizacije koje smo definisali kao naše osnovne, ali i kao viziju – „Poverenje. Pomirenje. Razvoj.“

Od stupanja na snagu Zakona o posredovanju u rešavanju sporova pre osam godina posredovanje (medijacija) je prošla kroz mnoge faze i pokušaje implementacije. Nakon analize primene zakona u prve četiri godine, formirana je radna grupa, koja je imala zadatak da utvrdi strategiju razvoja medijacije i započne izmene i dopune pomenutog zakona. Radna grupa nije uspela u naporima da kroz proces zagovaranja kod donosioca odluka izmeni zakon, ali su njen rad i napori afirmisali medijaciju, u nekim okolnostima i okviru pojedinih esnafa kroz negativu percepciju i promociju ovog instituta, s jedne strane, ali i kroz prepoznavanje medijacije kao prilike u mnogim sektorima, s druge strane.

Zanimljiv je najnoviji pokušaj da se u još jednom sektoru „na mala vrata“ uvede medijacija kao način rešavanja sporova. U pitanju su portošački sporovi i novi Zakon o zaštiti potrošača. Ovaj zakon u delu koji regulišu članovi od 150 do 169, a koji su stupili na snagu sredinom prošle (2022. godine), reguliše obavezu trgovca da učestvuje u postupku medijacije. U ovom smislu, postoji mnošto oprečnih stavova, naročito kada je u pitanju načelo dobrovoljnosti (jedno od četiri osnovna) medijacije. Zakon je, svakako, deo pravnog sistema i videćemo kako će se u budućnosti primenjivati i kakvu će praksu proizvesti.

Institut za medijaciju, pregovaranje i javne politike će pratiti sve novine i promene na „medijacijskom i medijatorskom nebu“ Srbije i regiona i nastojati da posrednike u rešavanju sporova i druge zainteresovane profesionalce redovno i kvalitetno edukuje na bazi novih informacija, veština i kompetencija, te uspostavljenih principa i vrednosti. Prve specijalizovane obuke medijatora planirane su za kraj februara – specijalizovana obuka u oblasti posredovanja u sporovima iz oblasti intelektualne svojine (24. i 25. februar) i početak marta – specijalizovana obuka u oblasti posredovanja u krivičnom postupku i posredovanja u postupku gde su maloletnici učinioci krivičnih dela (03. i 04. mart). 

U periodu od 23. do 27. januara 2023. organizovali smo i prvu Osnovnu obuku posrednika u rešavanju sporova (medijatora) u ovoj godini. Sledeću zakazujemo za mart (13. – 17. marta 2023. godine). Vidimo se na obuci!

Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare